De coachervaring van Ita

“Ik ging na iedere bijeenkomst met pijn in mijn buik van het lachen naar huis,” zegt Ita van Rijsewijk. Ze coachte verschillende Eritrese nieuwkomers bij Mexaena. In dit interview vertelt ze wat dit haar bracht en hoe ze kon helpen.

Wat leerde je van het coach zijn?

“Ik wilde coach zijn om te ontdekken of deze rol mij paste. Waar ik vooral mee heb geoefend is beter leren luisteren. Hierdoor zag ik dat iedereen een ander verhaal heeft en dat je met doorvragen heel veel vertrouwen krijgt. Ook heb ik geleerd om iemand te enthousiasmeren een bepaalde stap te nemen. Ik merkte dat kleine dingen, zoals even een smsje sturen om wat af te spreken, veel invloed op de ander had. Dat is een beetje spannend, maar tegelijkertijd heel erg tof.”

Waar heb je iemand bij kunnen helpen?

“Afgelopen periode heb ik met verschillende deelnemers afgesproken. De ene kon ik helpen door vooral veel te luisteren of veel Nederlands met hem te kletsen. Een andere deelnemer hielp ik door samen het Nederlandse sollicitatieproces door te lopen en hem te begeleiden bij deze aanpak. Hij heeft nu een bijbaantje bij de Hema waar hij erg blij mee is.”

Wat heb je geleerd van de Eritrese cultuur?

“Vooraf wist ik helemaal niks over Eritrea. Zelfs niet welk geloof mensen hadden. Door mijn deelname aan Mexaena heb ik een heleboel over deze cultuur meegekregen. Bijvoorbeeld hoe mensen trouwen of hoe mensen in Eritrea veel meer met elkaar leven. Een keer kregen we Eritrese dansles waarbij iedereen helemaal los kwam. Dan merk je pas echt de betekenis ervan binnen een cultuur.”

“Ook vond ik het groepsproces tijdens het project heel interessant. Eerst is iedereen afwachtend, en dat is ook logisch, wanneer je elkaar nog niet kent. Maar op gegeven moment leken we wel een familie, zo vertrouwd voelde het. En ik denk dat dit voor veel Eritreeërs zeker ook zo voelde. We doken samen de keuken in om te koken en er werd spontaan gedanst, een spelletje gespeeld en iedereen deed zijn eigen ding.”

Wat betekende het voor jou om mee te doen met het project?

“Ik vind het persoonlijk een belangrijke waarde om ergens van betekenis te kunnen zijn. Laatst was het nog in het nieuws hoe lastig het voor Eritrese mensen is om te integreren in Nederland. Dan besef ik me dat het belangrijk is dat we hier met Mexaena een steentje aan kunnen dragen. Iedere coach op zijn eigen manier.”

“Het was trouwens ook gewoon heel erg leuk om te doen. Ik ging na elke bijeenkomst met pijn in mijn buik van het lachen naar huis. De belangrijkste reden voor mij om dit jaar weer mee te doen. Ik krijg er energie van en haal er plezier uit. Je weet vooraf niet wat je gaat meemaken of wat het je gaat brengen, maar moeten altijd lachen om de lastige communicatie, vooral in het begin. En naarmate de taalvaardigheid van iedereen vooruit gaat wordt het alleen maar gezelliger.”

Ook coach worden? Stuur een mailtje naar coach@mexaena.nl

Getagd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *