Perspectives: Eritrese maand in de Voorkamer

Mexaena organiseert in de maand mei samen met de Voorkamer Perspectives. Met dit programma creëert de Voorkamer een podium voor verschillende gemeenschappen die in Utrecht wonen. Mei staat in het teken van Eritrea. Kom je ook luisteren naar onvertelde verhalen en stemmen van De Voorkamer? Of kom je mee dansen of eten?

In deze maand krijg je een interessant inkijkje in de geschiedenis en de cultuur van de Eritrese gemeenschap. De aftrap ik zondag 5 mei. Dan staan we op de gezellig Lombok markt. Eritrese deelnemers van Mexaena zullen een traditionele koffieceremonie verzorgen. En daarnaast zijn er andere Eritrese hapjes om uit te proberen. Je vindt ons vanaf 11.00 uur binnen bij Buurthuis Rosa. Ga je toch al over de vrijmarkt struinen zondag? Dan is deze plek midden op de markt een fijne plek even te pauzeren. Vanaf 12.00 uur is er buiten ook live muziek vanuit de Voorkamer.

Bekijk de details van dit programma>

Ben je nieuwsgierig naar de Eritrese cultuur en geschiedenis? Zou je meer willen weten over waarom er veel mensen naar Nederland vluchten? Op 8 mei komt Samuel Tekeste een lezing geven. Hij geeft met Nieuwlander presentaties door heel Nederland over cultuurverschillen. Speciaal voor ons geeft hij een kennismaking met de Eritrese geschiedenis en cultuur. Ook zullen twee deelnemers van Mexaena iets persoonlijks vertellen.

Meer over Perspectives op 8 mei>

Wist je trouwens dat Eritrea negen verschillende talen kent? Tigrinya is de bekendste en bij iedereen spreekt deze taal. Het is meer dan alleen een taal. Het is ook een cultuur die in een deel van Ethiopië terug te vinden is. Herkenbaar aan bijvoorbeeld witte kleding, vrouwen met goudkleurige sieraden in hun haar en natuurlijk de muziek. Eritrese mensen kunnen hun schouders heel soepel bewegen en als je wel eens op een Eritrees feest geweest bent weet je dat je altijd mee kunt dansen, ook als je schouders niet zo soepel zijn.

Op 15 mei kun je dit zelf ondervinden. Onze Eritrese koffieavond staat dan in het teken van muziek en dans. Onder het genot van een Eritrees kopje koffie gaat Saron Tesfunay ons wat pasjes leren. En wie weet leer je ook wel een dans van een van de andere acht culturen uit Eritrea.

Bekijk de details van Eritrese dans en muziek op 15 mei>

Ken je Eritrese mensen? Dan weet je dat eten heel erg belangrijk is. De basis is natuurlijk injerra, maar welke andere smaken zijn er? Proef tijdens de speciale Eritrea editie van Turning Tables op 25 mei hoe rijk de Eritrese keuken is. Een aanrader, want zelf maak je het niet zomaar. Bijna al het Eritrese eten kost meerdere dagen tijd om voor te bereiden. En dat proef je! Lees meer en geef je op om mee te koken of te eten.

Naar Turning Tables op 25 mei>

Er is trouwens één lekkernij die wel heel makkelijk te maken is en dat is popcorn. Die tref je verrassend genoeg aan tijdens de koffie, op schalen. Maar daarnaast staat de popcorn ook klaar op de afsluiter van de Perspectives maand op vrijdag 31 mei. Dan is er een filmavond. De film is nog een verrassing, maar je hebt hem vast nog niet gezien! Kom lekker onderuitgezakt genieten.

Naar ons filmavond>

De Voorkamer is op de Kanaalstraat 225 in Lombok. Daar zijn alle activiteiten, behalve op 5 mei. Dan vind je ons in Buurthuis Rosa in Lombok. Tot op een van onze activiteiten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *