Over ons

Mexaena werd begin 2016 opgericht om een groep Eritrese vluchtelingen te helpen. Mexaena betekent ‘onze toekomst’ in het Tigrinya.

Doel

Mexaena wil Eritrese nieuwkomers aan een netwerk helpen en toegang bieden om kennis te vergaren en op een laagdrempelige manier vaardigheden te leren zoals presentatie- of computervaardigheden. Dat is waar ons hele programma om draait. Via Mexaena leren de deelnemers mensen kennen, maar ook andere organisaties die nuttig zijn om zich een weg te banen in een nieuw land. Dit doen we door bijvoorbeeld workshops aan te bieden, samen te gaan sporten en op een creatieve manier met culturele verschillen aan de slag gaan.

Wat betekent Mexaena in Utrecht?

We zijn een kleine organisatie, en toch zie je dat Mexaena als spil kan fungeren. We organiseren zelf activiteiten. Deelnemers krijgen meer zelfvertrouwen in onze groep en we weten ze vaak te helpen met het vinden van andere organisaties. Hiervoor werken we ook graag samen met andere organisaties zoals de Voorkamer.

Wie zijn wij?

Finhas Hagos, Joset van der Hoeven en Samira Idris vormen het bestuur van Mexaena. De organisatoren en deelnemers zetten zich volledig vrijwillig in voor Mexaena.

Doelgroep

Mexaena is opgericht voor Eritrese nieuwkomers, maar is ook een netwerk waar oudkomers gebruik van maken. Mexaena biedt geen taalcursus, maar een laagdrempelige manier om kennis te maken met de informele en formele cultuur in Nederland. De taal leren is niet genoeg om je weg te vinden en je thuis te voelen. We richten ons op nieuwkomers die begonnen zijn met hun taalcursus of nog moeten beginnen met hun taalcursus. Mannen en vrouwen, jong en oud, iedereen is welkom.